Sevärdheter i Madrid

oktober 2, 2014 11:30 by mikael

Spanien och då framförallt storstäderna Madrid och Barcelona har länge varit resmål som lockat. Detta framförallt beroende på det rika utbudet av sevärdheter. Madrid är som bekant Spaniens huvudstad. Det är också Spaniens största stad med sisådär 3,3 miljoner invånare.

Några exempel på sevärdheter i Madrid då:

Palacio Real de Madrid är det officiella residenset för Spanska kungahuset. Med en yta på 135.000 m2 och 3.418 rum, är slottet det största kungliga slottet i Europa. Kungafamiljen bor inte där längre, utan håller istället till i Zarzuelapalatset vid Monte de El Pardo. Kungaparet anser att residenset där lättare kan bevara deras enskildhet än ett palats av de dimensioner som palatset i Madrid har.

Catedral de la Almudena är en romersk-katolsk katedral i Madrid. Fullständiga namnet lyder: Santa María La Real de La Almudena. Den är belägen mittemot Palacio Real mycket nära Plaza de España. Byggnaden ligger i centrum av Madrid. Till skillnad från andra katedraler, som ligger i öst-västlig riktning, har Almudenakatedralen en nord-sydlig riktning, ett resultat av att kyrkan är tänkt att bilda en integrerad del av tidigare nämnda byggnadskomplexet Palacio Real de Madrid.

Nuevos Ministerios består av ett komplex av regeringsbyggnader som rymmer flera departement i Madrid. Det ligger i kvarteret som begränsas av Paseo de la Castellana, gatorna Raimundo Fernández Villaverde och Agustín de Betancourt och torget San Juan de la Cruz.

Paseo del Prado är en av Madrids främsta avenyer. Avenyn går mellan torgen Plaza de Cibeles och Glorieta del Emperador Carlos V. Intill promenadstråket ligger det berömda konstmuseet Museo del Prado. Själva Paseo del Prado utgör ca 1 kilometer av ett många kilometer långt gatustråk som sträcker sig genom staden i nord-sydlig riktning.

Puerta de Alcalá är ett av de mest betydande monumenten i Madrid. tillsammans med Cibelesfontänen. Den beställdes av kungen Karl III och är ett verk av arkitekten Francesco Sabatini. Den är placerad på Plaza de la Independencia, i korsningen mellan gatorna Alcalá, Alfonso XII, Serrano och Salustiano Olózaga och intill Puerta de España, huvudentrén till Retiroparken. På samma sätt som gatan den befinner sig på, har triumfbågen fått sitt namn av att den befinner sig på den väg som leder till Alcalá de Henares.

Arco de la Victoria är ett monument byggt mellan 1953 och 1956 på order av general Franco som minnesmärke över de nationalistiska rebellernas seger i spanska inbördeskriget. I övrigt är den typen av monument inte speciellt välbevarade, vilket kanske inte är så konstigt. Bågen är nästan 49 meter hög. Inuti bågen finns olika ritningar och en modell av Complutenseuniversitetet.

Estadio Santiago Bernabéu är Real Madrids hemmaarena och har en publikkapacitet på 85 354 åskådare. 1953 kunde arenan ta emot 120 000 besökare, men sedan dess har det skett flera ombyggnader som har lett till en minskning, bland annat försvann ståplatsläktaren 1998/1999 eftersom UEFA inte tillåter ståplatser vid matcher på Uefa-nivå. Arenan blev framröstad till världens finaste arena vid en omröstning i Rom 2003. En arena som definitivt kommer att bli besökt då Real Madrid är ett av världens bästa klubblag.


Currently rated 3.0 by 84 people

  • Currently 3,02381/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: madrid, spanien
Categories: Turism
Actions: E-mail | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Comments

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

maj 25. 2018 20:48