Konstmuseer i Madrid

oktober 9, 2014 14:13 by mikael

Eftersom en resa till Madrid står på agendan, så har jag även läst på lite om vilka konstmuseer som bör besökas. För att det hela inte skall bli alltför övermäktigt så har jag valt att rikta in mig på de tre museer i Madrid som lockar mest:


Museo del Prado, eller Pradomuseet som det kallas på Svenska, är ett av världens mest betydande museer. Samlingen innehåller främst målningar från tiden före 1900-talet, speciellt italienska, spanska och nederländska mästare. Till några av de mest representativa verken räknas: Las Meninas ("Hovdamerna"), Vulkans smedja, Backus triumf, av Velázquez; La maja desnuda ("Den nakna maja"), Skördetid, 3 maj 1808 i Madrid: Avrättningen av Madrid försvarare, av Goya; De tre skönheterna av Rubens; Självporträtt av Albrecht Dürer; Adelsman med handen på bröstet av El Greco; Nedstigningen från himlen av Roger van der Weyden; Lustarnas trädgård av Hieronymus Bosch (Wow!); Karl V till häst i Mühlberg, av Titian plus en stor samling av grekisk-romanska klassiska skulpturer, renässansskulpturer och andra perioder.

Museo Reina Sofía är Spaniens nationella museum för 1900-talskonst. Museet har samlingar av Picasso och Salvador Dalí. Det mest kända verket i museet är Picassos Guernica och det är såklart en tavla man vill uppleva i verkliga livet. Det finns också enligt uppgift verk av Juan Gris, Joan Miró, Julio González, Eduardo Chillida, Pablo Palazuelo, Antoni Tàpies, Pablo Gargallo, Lucio Muñoz, Luis Gordillo, Jorge Oteiza, Ouka Lele och José Luis Gutiérrez Solana, bland andra. Själv kan jag säga att så många fler än Gris och Miró är inte jag bekant med av de övriga, men att utveckla sitt kunnande och intryckssfär vad gäller konst kan alltid vara kul och utmanande.

Museo Thyssen-Bornemisza är en av de största privata konstsamlingarna i världen. Samlingarna är ordnade kronologiskt, med början i renässansen och slutar med 1900-talet. På andra våningen visas renässansen och klassicismen, italienskt 1400-tal, verk av italienska mästare, tyskar och holländare från 1500-talet som Jan van Eyck, Albrecht Dürer och Hans Holbein. och slutligen en samling tillägnad bland annat Titian, Tintoretto, Bassano, El Greco, Bernini och min personliga favorit Caravaggio. På första våningen hittar man samlingen med nederländska målningar, från Frans Hals till Max Beckmann; med stilar som realism, rokoko,nyklassicism, romantik och impressionism. Nedre våningen samlar verk från 1900-talet, från kubismen och de första avantgardisterna, fram till popkonsten. Bland mästerverken kan nämnas samtida verk av Picasso, Piet Mondrian, Marc Chagall och Edward Hopper.

Ja, det finns verkligen gott om konst att utforska i Madrid och den chansen tänker jag inte missa.


Currently rated 3.0 by 75 people

  • Currently 3/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tags: spanien, madrid, konst
Categories: Turism
Actions: E-mail | Permalink | Comments (0) | Comment RSSRSS comment feed

Add comment


(Will show your Gravatar icon)  

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live preview

maj 25. 2018 20:47